När tänder man ljus på gravarna och när stänger man av ringklockan på dörren? Halloween, Alla Helgons Dag och Allhelgonadagen.

När infaller Halloween, Alla Helgons Dag och Allhelgonadagen och vad skiljer dem åt? Jag måste alltid slå upp vilka datum som gäller så bestämde mig för att kolla upp det en gång för alla. 

Båda traditionerna verkar ha rötter i de förkristna keltiska men sedan skiljer de sig åt lite grann. Så här verkar det ligga till:

Halloween fördriver onda andar 

Halloween infaller alltid den 31 oktober

Idag spökar vi ut oss, tänder pumpor och leker trick-or-treat. Historiskt är det en Brittisk tradition där man firade ut sommaren och träder in i vinterhalvåret. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till Halloween. Man tände eldar för att hålla de onda andarna borta. De som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, så kallade jack-o’-lanterns. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit. När traditionen kom till USA bytte man ut rötterna mot pumpor.

Alla Helgons Dag är en minnesdag för döda och hyllande av helgon

Alla Helgons Dag infaller lördag mellan den 31 oktober och 6 november.

Det är då vi besöker våra gravar men den grundades för att fira alla de “övriga helgonen” som inte fått sin egen dag. Helgdagen instiftades I Sverige år 1772. Innan 1953 firades dagen den 1 november, och hette Allhelgonadagen, men flyttades till lördag för att sammanfalla med en ledig dag på söndagen och bytte namn (på den tiden var lördag en arbetsdag). Allhelgonadagen ligger kvar i den svenska kalendern den 1 november men är ingen helgdag.

Man trodde tidigare att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar.

 

Tweet or Like

About Pernilla

Digital PR Strategist with a passion for communications, carnival samba, travelling and outdoor adventures. Aiming to make every day colorful!

, ,

No comments yet.

Kommentera