Mexico Yucatán – Dykning på Cozumel, avkopplande stränder i Tolum & en snabbvisit på Isla Mujeres.

Tycker du om vackra stränder, margaritas och fantastisk dykning? Då ska du åka till Yucatan-halvön i Mexico och besöka Tulum och Cozumel. 

Jag är väldigt glad för alla resetips jag själv får via bloggar, så här är några rader tillbaka om Mexico (nyår 2011-2012).

Vi flög till Cancún och fortsatte därifrån direkt fyra timmar söderut, till det första stoppet, Tulum.

Tulum – avkoppling & vackra stränder.

Jag kan varmt rekommendera Tulum för den som vill koppla av. Passar för vänner eller par, med eller utan barn.

Staden, eller centrum, består i stort sett av en stor dammig bilväg, kantad av butiker och restauranger. Det är som att någon beslutat sig för att bygga ett litet samhälle på motorvägen. På något märkligt vis är den bullriga vägen inte alls störande, och gör nog den lilla staden mer levande. Det känns lite som att kliva in i en film och man väntar sig nästan att Gael Garcia Bernal ska hoppa ur nästa pickup.

Första natten hade vi bokat i förtid, på Itour Mexico. Ett enkelt, prisvärt hostal med personlig touch. Perfekt för den på genomresa.Alla rummen är unika. Ägarna är  italienska och väldigt måna om att gästerna har det bra. (Marco dragit på sig en svensk ovana att snusa, så rumspriset kan förmodligen räknas om i ett antal dosor General Onyx).

Parallellt med stadsgatan, fast fyra kilometer bort, ligger havet och den ca 15 kilometer långa strandsträckan med hotell och bungalows (cabañas). På den norra sidan är det lite glesare byggnation, mindre hotell/cabañas och campings. På den södra återfinns ett stort urval av boendealternativ och restauranger.

Vi slog till på en cabaña på norra sidan, utan vatten eller badrum, och undslapp vi de uppblåsta nyårspriserna (ca 300 kr per natt!). Enkelt men (relativt) rent. Tanken var att stanna en natt, men det blev sju, utsikten och stranden utanför fönstret var svårslagen. Stället, som inte verkade ha något namn, ägs av sonen till en känd Shaman som nyligen gått bort. Det är obefintligt både på nätet och lokala turistkartor.

 

   

Stället bredvid gör desto mer väsen av sig. Det heter DiamanteK och erbjuder mer comfort. Vi besökte restaurangen och det kändes och smakade som att någon har försökt skapa ett coolt ställe med en twist, men inte lyckats ge det någon själ. Efter halva nyårsmiddagen förvandlades restaurangen till ett Amerikanskt Highschool-party – fast med medelålders, ansträngt hippt, folk från New York. Lite som att kliva in i en film det också. En annan film.

Den bästa maten hittar man uppe i Tulum, på lokala köttrestauranger (och ett par Italienare). Men settingen är bättre för en middag nere vid havet och olika hotell erbjuder olika kök. Jag blev lite förvånad över att mexikansk mat är så, ja, mexikansk. Det visar sig att man kan äta nachos till allt, och efter två veckor vet man allt om tacos, tortillas, fajita, enchilada etc. Köttet är grymt, och likaså fisken.

Annat att se i Tulum, är cenotes (naturliga brunnar/hålrum med grundvatten som går att simma i) och Tulum ruiner, båda på cykelavstånd.

 

Shopping finns det inte att tala om, utöver skinnväskor och hårband. Jag gick miste om världens kanske snyggaste handgjorda väska för att jag väntade in i det sista, då vår sista dag var en lokal helgdag 🙁 Stör mig fortfarande.

Om man undrar var alla Amerikanare tog vägen, som man såg på flygplatsen, så slussas de raka vägen till en all-inclusive resort. Det är alltså inte Mexikanska fängelser eller Mayaruiner som tornar upp sig bakom de massiva stenmurar man passerar här och var. Jag är osäker på om de är till mest glädje för dem på in- eller utsidan :).

Dykning på Cozumel

Ön Cozumel ligger utanför Playa Del Carmen, ca tre timmar söder om Cancún med buss/bil. Jag rekommenderar den främst för de som vill dyka och snorkla.

Det går färjor någon eller ett par gånger i timman. De tar ca 45 minuter och under tiden bjuds det på levande musik av besättningen. Stan är större än Tolum. Mycket shopping, främst smycken. Den bofasta befolkningen jobbar nästan uteslutande med turism i någon form. Nära hamnen blir man lätt vresig efter ungefär den 50:onde butiksförsäljaren som säger att nu är det minsann deras tur att du tittar i deras affär. Längre in på ön finns lite roligare bostadsgator, lokala butiker, bostadshus och små restauranger, där man kan flanera runt, eller jogga som jag gjorde.

Dykställen jag rekommenderar: 

Vi dök med Palancar Divers som hyrde in sig på hotellet där vi bodde, Sabor Resort. Promenerar du längs vattnet, precis till höger om hotellet hittar du ett till dykcenter. De höll på att bygga nytt och rekommenderades av andra gäster (även de enda av alla dykställen som var ödmjuka gentemot sina konkurrenter).

 1. Palancar gardens – ett diskotek av fisk
  28m. En del av Palancar Reef, som sägs vara ett av världens vackraste dykplatser. Det var det mest färggranna dyket på Cozumel. Jag har aldrig sett så mycket fisk, det var som att simma i ett akvarium utan slut. Underhållande.
  Djur: Rikt marint djurliv med fisk i hela färgskalan, stora som små. Även stora krabbor..
 2. Palancar caves – hålrum & tunnlar i korallen
  26m.Också ett riktigt roligt dyk, i klass med ovan, med möjlighet att dyka genom hålutrymmen och små tunnlar i korallen.
  Djur:  Precis när jag kommit ned, och vände mig om, så möttes jag av en stor rocka. Det första jag kom att tänka på var Steve Irwing så jag tog mig tyvärr ingen närmre titt. Såg även ett par Nurse sharks (amhaj/sköterskehaj?) som låg och tryckte halvt under en sten.
 3. San Fransisco Wall – drift dive längs korallväggen
  20m. Stark ström, mest bara att flyta med längs korallväggen och njuta av utsikten. Skönt dyk, fast jag simmar hellre av egen maskin.
  Djur: Lite större fiskar.Vi hade också nöjet att se en riktigt stor sköldpadda, morena och ännu en rocka, fast den här gången sandfärgad – som nästan smälter ihop med bottnen.
 4. Santa Rosa Shallow & Delilah  
  Trevliga dyk, inget spektakulärt men bra.
  Delilah (18m)var färgglatt, mycket fisk, speciellt småfisk som man vill stanna och iaktta en stund, och en sköldpadda.
  I Santa Rosa Shallow (16m) fick vi sällskap av en stor Nurse shark, som valde att simma med en stund.

Vill du värdera mina tips, så är jag en simpel hobbydykare, intresserad av underhållande och varierande dyk, en och annan utmaning kanske. Tycker firrarna är fina och fascinerande  men känner inget behov av att lära mig faunan utantill (brukar räcka bra att gestikulera).

 


På sydsidan av ön finns ett större urval all inclusive hotell till bra priser. Vilket är utmärkt om man diggar att lapa sol och margueritas vid poolen dagarna i ända, eller om man har spanat in den bästa dykningen och inte vill leta restauranger eller åka på morgonen. (annars rekommenderar jag Coral Princess, lite mer centralt). Se till att ha lite marginal om du ska dyka! Nu blev det hög vind och hamnen stängde, så vi fick skjuta på dykningen i två dagar. Vi spenderade tiden med att upptäcka resten av ön, kikade på krokodiler, tequilagård och en rastabar.

   

Playa Del Carmen – åk förbi!

Kan vara kul att spendera en dag här om du vill ha lite fart och fläkt (läs riktigt turistigt) men det är nog inte ett ställe som passar mig. Vi passerade bara och åkte vidare till Isla Mujeres för de sista 2 dagarna.

Isla Mujeres – en snabbvisit

På Isla Mujeres spenderade vi bara två dagar, det var ganska lagom. En grön ö precis utanför Cancúnmed fina stränder och en liten pitoresk by. Söta små gator med turistbutiker och kött-och fiskrestauranger. Lite medelhavsstämning, på ett Mexikanskt vis. Bodde på Maria del Mar, prisvärt hotell med mindre prisvärd (ingår) frukost på restaurangen mitt emot. Nära havet och en bit från shoppinggatan.

 

 

Resa & säkerhet.

Säkerhet: Det var väldigt smidigt att resa runt i Yucatan och att röra sig inom de områden vi besökte. Jag kände mig aldrig det minsta osäker, vare sig på dagen eller kvällstid.

Flyg: Hittade en sista minuten, endast flyg, med Fritidsresor. Smidigt med direktflyg, ca 11 timmar. Första klass. Insåg dock att 1:a klass med Fritidsresor motsvarar ekonomiklass med reguljärt flyg. Fast stackarna bakom fick betala extra för både film, hörlurar och mat/dryck. Efter vad jag fick berättat av några resenärer på de bakre raderna så skiftade nivån på servicen avsevärt när värdinnorna passerade skynket mellan sektionerna.

Taxi: Jämfört med andra delar av Mexico, där man kanske ska vara försiktig med taxi, så kändes det säkert här. Från flyget fanns minibussar till städerna kring Cancún. Vi delade en binibuss med ett annat par till Tulúm, vilket tog uppåt fyra timmar och kostade ca 300 sek per person. I olika områden kostar taxi olika mycket, oftast en fast summa från byn till hotellområden, som ett zonsystem. En resa kostar mellan 25-100 kr.

Buss: Busstrafiken var välordnad och billig, air condition och bekväma säten för längre resor. Inne i Cancun var det en sörja av minibussar, lite tjoa-när-du-ska-på-eller-av, påminde om Brasilien.

Trevlig resa!

Tweet or Like

About Pernilla

Digital PR Strategist with a passion for communications, carnival samba, travelling and outdoor adventures. Aiming to make every day colorful!

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera