Hur du dödar en byråkratisk kannibal

Carolina Norén hade en fängslande dragningTrollen och rollen igår, där hon bjöd på några berättelser ur sin vardag som programledare på Sveriges Radio, där hon stundtals fått dunka huvudet i väggen i sin kamp mot energitjuvar och ständiga omorganisationer med chefer som vill förändra, mest för förändringens skull. Hon hade ett par tips till den som sitter i liknande situation.

Hon förmedlade en bild av jobbet på ett nystartat program, med entreprenörell anda och kreativitet och förändringen i tillväxten till en mediegigant, med tillkomna strukturer och byråkrati som ibland hotar att kväsa den individuella lusten och möjlighet att utföra egna idéer.

Carolina bjöd på några händelser från hennes tid som programledare och berättade om lyckade projekt som börjat som en halvgalen idé, där arbetsgivaren inte alltid varit med på noterna från början. Bl.a  om hennes spontana idé att sända radio hemifrån sitt kök, för att få mer avslappna intervjuer, som visade sig vara ett lyckat tilltag (i alla fall fram tills husbandet började dröja sig kvar allt senare på kvällarna och lägenheten förvandlades till nattklubb). Hon berättade också om ett lite mindre roligt exempel och en tuff period i sitt liv, när hennes tjänst ”tappades bort” under barnledigheten och hennes kamp om att få tillbaka den.

Carolinas viktigaste budskap, var att inte låta sig tappa sin övertygelse trots motgångar. Att inte tappa sin krativitet. Och framför allt, att inte tappa tron på sig själv. Att inte rätta sig in i ledet och ge upp. Ibland får man helt enkelt köra en fuling och hitta bakvägar för att få igenom det man starkt tror på. Sedan, när projekt visas vara lyckade, kommer det ofta också mer pengar smygande. Fast, säger Caroline, finns någon ära i framgången så var beredd på att den landar på chefen. Du får nöja dig med att du för ägna dig åt det du brinner för.

För att orka ta striden mot ”den byråkratiska besten” är rådet att omgé sig med goda vänner, en bra terapeut och en trevlig familj.

Måste nämna att Carolina hade med sig en egen cd-spelare och spelade upp signaturmelodi och jinglar till sina berättelser.

Tweet or Like

About Pernilla

Digital PR Strategist with a passion for communications, carnival samba, travelling and outdoor adventures. Aiming to make every day colorful!

, , ,

No comments yet.

Kommentera